Sinds maart 2020 werk ik als (senior) beleidsmedewerker dierwaardige en duurzame veehouderij bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
Een leefbare planeet voor al haar bewoners, nu en in de toekomst - dat is voor mij het belangrijkste doel waar ik aan wil bijdragen. Dit doe ik onder meer door mij in te zetten voor de Partij voor de Dieren als coördinator van de werkgroep in de regio Gooi en Vecht.
Met liefde geef ik lezingen, workshops of muzikale voordrachten (zang en piano). Eerder gaf ik bijvoorbeeld de interactieve lezing "Wat betekent vrijheid voor jou?" bij een lokale vereniging, en speelde ik een gelegenheidscompositie bij een herdenkingsbijeenkomst op 4 mei. In verband met mijn werk ben ik slechts beperkt beschikbaar voor zulke activiteiten, maar heeft u een leuk idee waar u graag over in contact komt, schroom dan zeker niet.
Voorheen
Van mei 2015 tot mei 2022 was ik lid van het bestuur van AVV. AVV is een jonge vakbond die kiest voor een democratisch en vernieuwend model voor het cao-overleg: het draagvlakmodel. Binnen het draagvlakmodel is voor alle werknemers ruimte om mee te denken en beslissen over de inhoud van hun cao - ook als ze geen lid zijn van AVV. Met dit model streven we ernaar de vakbondswereld te veranderen, zodat deze weer gaat functioneren als spreekbuis voor werkenden. Als je meer wilt weten over het draagvlakmodel, lees dan mijn stuk "Innovatie in de polder: het draagvlakmodel". Een verkorte versie van dit stuk werd in december 2015 gepubliceerd in het tijdschrift Zeggenschap.
Ik zet mij in voor AVV, omdat ik ervan overtuigd ben dat vakbonden onmisbaar zijn voor een eerlijke, goed functionerende arbeidsmarkt. Tegelijkertijd staan de traditionele vakbonden voor grote uitdagingen - met name de vergrijzing en verkleining van hun ledenbestand, met bijkomend gebrek aan representativiteit - die ze maar moeilijk aankunnen door hun logge structuur. AVV kan het veld veranderen door een nieuw spel te introduceren in de polder. Daar draag ik graag aan bij. Concreet ben ik verantwoordelijk voor visievorming en organisatieontwikkeling.
Van 2014 tot 2020 werkte ik aan mijn promotieonderzoek aan de Vrije Universiteit Amsterdam, onder supervisie van prof. dr. Martin van Hees. Ik deed politiek-theoretisch onderzoek naar de ethiek van bestuur en beleid. Een belangrijk deel van mijn onderzoek bestaat uit de ontwikkeling van een theorie van politieke legitimiteit: op grond van welk soort argumenten kan het handelen van overheden gerechtvaardigd worden? Ik beargumenteer dat politieke machthebbers veel sensitiviteit voor de context van hun keuzes moeten hebben. Politieke keuzes zijn pas verdedigbaar als ze wenselijke effecten hebben voor bijvoorbeeld welvaart en duurzaamheid. Een belangrijke implicatie van dit principe is dat wetten en beleid pas ethisch verdedigbaar zijn als ze in de praktijk werken. Plannen die op papier goed lijken, kunnen toch illegitiem zijn als ze in de praktijk tot schadelijke neveneffecten leiden.
In 2019 werkte ik voor AVV als projectleider duurzaamheid. Wat betekenen verduurzaming en klimaatbeleid voor werknemers, en hoe kunnen we hen hierbij betrekken? Deze vragen onderzocht ik voor werknemers in de detailhandel. Het doel: van onderop bijdragen aan duurzame bedrijven, en tegelijkertijd mogelijkheden creëren voor samenwerking tussen werknemers en werkgevers. Een van de resultaten (in wording) is dat er een training duurzame productkennis wordt opgezet voor winkelmedewerkers. Zo vergroten medewerkers hun expertise, en bereikt informatie over duurzaamheid uiteindelijk ook de kopers.
Vrouwen zijn nog steeds erg ondervertegenwoordigd in de academische filosofie. Daarom organiseren we sinds 2014 ieder jaar een conferentie door vrouwen in de filosofie, de Conference by Women in Philosophy. Het programma bestaat voornamelijk uit presentaties van vrouwelijke filosofen over hun onderzoek. Zo creëren we een podium voor vrouwelijke filosofen, en enthousiasmeren we elkaar in onze academische ambities. Na de editie van 2018 heb ik afgezwaaid als organisator van de conferentie.
De conferentie vindt nog steeds jaarlijks plaats. Meer informatie is te vinden op de website.
Sinds 2010 heb ik meerdere rollen vervuld binnen GroenLinks en jongerenorganisatie DWARS. Van 2010 tot 2012 was ik eerst penningmeester en daarna voorzitter van het landelijk bestuur van DWARS. Binnen GroenLinks heb ik zitting gehad in de programmacommissie voor het Tweede Kamer-programma (verkiezingen 2012) en de kandidatencommissie voor de Tweede Kamer (verkiezingen 2017). Van 2013 tot 2019 zat ik in de permanente programmacommissie, die zorg droeg voor het doorlopend ontwikkelen van het verkiezingsprogramma.
Afgeronde studies: BA Jazz Zang (Prins Claus Conservatorium, cum laude); BA Filosofie (Rijksuniversiteit Groningen); Research MA Filosofie (Universiteit van Amsterdam)