Bewust-leven-to-do-lijst

10 maart 2013

VERSLAG - Bewust leven begint met een goede to-do list.

Het gaat prima, dat bewust leven. Waar een wil is, is een behoorlijk begaanbare weg. (Dat de EkoPlaza op 2 minuten loopafstand zit, helpt mee.) Ik eet drastisch minder dierlijke producten, ik koop geen eerstehands kleren, ik spring zuinig om met douchetijd, ik koop geen thee in wegwerpbekers meer op het station, ik doe vrijwilligerswerk bij het Amsterdams BuurvrouwenContact, ik doneer aan Amnesty International, ik weer advertenties online en doordat Facebook standaard uitgelogd staat en ik de app van mijn telefoon heb verwijderd, blijft er ineens weer meer tijd over.

Toch zijn er ook dingen op het lijstje met afspraken die nog op uitvoering wachten. Om mijn aandacht ook daar weer even op te vestigen, deel ik ze hier met jullie. Mijn bewust-leven-to-do-lijst.

 • Alleen groente en fruit van de groente- en fruitkalender van Milieu Centraal. Liever geen groenten die gekweekt zijn in verwarmde kassen. Maak een afweging tussen lokaal en biologisch. (Biologische appels uit Nieuw-Zeeland zijn dweilen met de kraan open.) Liever geen verpakkingsmaterialen.
  • To do: lijst uitprinten en in de keuken ophangen

 • Kleren moeten niet ongebruikt blijven liggen. We mesten onze klerenkast uit en geven ongebruikte kledingstukken een nieuw leven.
  • To do: kleren op Marktplaats zetten, kledingruil organiseren.

 • We onderzoeken of we achter het beleid kunnen staan van onze huidige banken. Zo niet, dan stappen we over naar een andere bank. Triodos en ASN Bank zijn het meest voor de hand liggend. (Praktische details: geld storten bij Triodos of ASN kan alleen via GWK Travelex. Toch geld storten? Optie: houd je oude rekening aan om geld op te storten en over te boeken naar Triodos of ASN.)
  • To do: overstappen van ABN Amro naar Triodos.

 • We gaan kijken of we op een leuke manier kunnen gaan ‘adbusten’. (Zoals dit, bijvoorbeeld)
  • Jajaja, doen! Superleuk.

De gedachte blijft door mijn hoofd spelen: ben ik een fundamentalist, dat ik dit zo bewust en doordacht aanpak? Ik vond het oprecht interessant, dat Camiel mij die term voor de voeten gooide een paar weken geleden. Een mens kan maar beter niet te gauw beledigd zijn, en eerst eens bij zichzelf te rade gaan.

De reactie die Henk van S tot S onder mijn vorige blog postte, vond ik eigenlijk de mooiste: 'Zolang fundamentalisme steunt op een goed fundament is er niets mis mee.' Ik denk dat Henk gelijk heeft. Eerder al noemde iemand me 'radicaal'. Vervolgens kwamen we samen tot de conclusie dat dat woord afstamt van het Latijnse 'radix', dat 'wortel' betekent.

Fundament, wortel. Een goed fundament is onmisbaar voor een stabiel huis. Een gezonde wortel is onmisbaar voor een bloem om te bloeien. Met die gedachten, niet in het achterhoofd, maar in het voorhoofd, accepteer ik de labels 'fundamentalist' en 'radicaal' van harte. Ik zal ze, om verwarring te voorkomen, niet gebruiken in het voorstelrondje. 'Hoi, ik ben Jojanneke en ik ben een radicale fundamentalist' gaat me net even te ver.

Maar het fundament te onderhouden en verder te bouwen aan het huis dat daarop staat, daar ga ik met volle overtuiging mee verder. Heb ik zin in de rompslomp van een bankwissel? Niet per se, maar oh, wat zal het fijn zijn te weten dat van mijn geld geen wapens en dierproeven worden gefinancierd.

Met frisse moed verder dus, met mijn bewust-leven-to-do-lijst!

<< Terug

Web design & development: JV 2014 - mail@jojannekevanderveen.nl - 06-22123222